• Сайт вчителів фізики м. Краматорська

Етапи технології роботи

1. Первинне пред'явлення нового матеріалу

Image

Валентин Михайлович вважав, що з підготовки до уроку вчитель повинен пред'являти до себе такі вимоги: ...

1. Матеріал має бути викладений емоційно, цікаво, яскраво. Розповідь, розмова, особливо евристична, має захопити весь клас без винятку. Вчитель повинен слідкувати за очима дітей. За їхніми поглядами, швидкоплинним рухам він повинен розуміти, як сприймають його учні.

2. Доступність та зрозумілість навчального матеріалу всім і кожному. Сконцентрувати увагу на головному, знайти зрозумілий підхід до най незрозумілішого, багаторазово і докладно пояснити складне. ...

2. Оперативний контроль засвоєння знань

Image

На цьому етапі вчитель вирішує такі задачі:

  • перевіряє засвоєння вивченого матеріалу учнями всього класу;

  • вносить корективи в окремі, не до кінця з'ясовані питання, щоб не допустити їх неправильного запам'ятовування (що часто буває з деякими учнями);

  • продовжує роботу над засвоєнням матеріалу, його осмисленням, практичним застосуванням.

     Щоб правильно і раціонально організувати перевірку знань, вчитель повинен розуміти, чого він хоче досягти під час перевірки.

3. Вивчення і глибоке засвоєння матеріалу

Image

Шейман В.М. вважав цю роботу найважливішою і відводив на неї до половини всього навчального часу. Ця робота мобілізує учня на глибоке розуміння матеріалу, а головне - на використання знань з фізики для розв’язання конкретних якісних та кількісних задач, при виконанні фізичного експерименту, лабораторних робіт тощо. У процесі цієї роботи учень повинен навчитися розпізнавати фізичні закони в житті техніці, побуті, у природі; використовувати ці закони для пояснення тих чи інших явищ, вирішення практичних життєвих завдань.

     У цей період дуже важливо підвищити самостійність кожного учня, повністю виключити формальне переписування завдань з дошки, списування один у одного тощо.

4. Заключний тематичний контроль знань

Image

Спочатку кілька слів про стару «5»-бальну систему оцінювання.

    Ще в радянські часи відомий психолог Л.М. Фрідман стверджував, що «існуюча система оцінювання знань у школі перебуває у глибокому протиріччі із завданнями радянської школи». Шкільні вчителі це знають не з чуток. Оцінка справді давно перетворилася на «батіг і пряник» для учня. Боротьбу за вищу оцінку вели як учні, а й їхні батьки, особливо під час закінчення середньої школи. Це породжувало безліч конфліктних ситуацій; нечесних вчинків. Учні, намагаючись здобути вищу оцінку, списували, підглядали тощо. Батьки намагалися дізнатися тем екзаменаційних творів та контрольних робіт тощо.

5. Система повторення

Image

Домогтися глибоких і міцних знань, уміння застосовувати їх у стандартній та нестандартній ситуаціях можна тільки при систематичному, правильно організованому повторенні. Цей процес має відбуватися з уроку до уроку.

З учнями 10-11 класів (програма 11-ї школи) ми організуємо повторення на 3 етапах.

      На першому етапі – в процесі вивчення нового матеріалу.  
      На другому – під час розв’язання задач різних типів і з різних тем.
      На третьому – при підготовці до шкільних іспитів у 11-му класі та вступних іспитів до ВНЗ (зараз – при підготовці до ЗНО).

Про сайт

Політика конфіденційності

Популярні матеріали

Хто на сайті

На сайті 842 гостя та 0 користувачів