• Сайт вчителів фізики м. Краматорська
Image

В.М. Шейман та В.Ф.Шаталов
"У момент народження нової ідеї !"

Введення у технологію

Робота у школі в даний час вимагає від вчителя кардинального підвищення якості навчальної та виховної роботи

Якість освіти – це співвідношення мети і результатів, які ставить перед собою вчитель. Для цього вчителю необхідно визначити рівень індивідуальних предметних досягнень кожного учня в системі моніторингу, організувати отримання зворотного зв'язку «вчитель-учень», і намітити подальший план роботи з розвитку особистості кожного учня.
     Одним із варіантів вирішення цієї проблеми є кардинальна зміна технології роботи, як вчителя, так і учнів.
     Основні цілі, які має ставити перед собою кожен педагог, з нашої точки зору, такі:
     1) залучити учнів до вивчення предмета;
     2) навчати та виховувати учня.

Image

В.М.Шейман та його дружина Г.М.Шелудякова
з В.Ф.Шаталовим

               Багаторічні спостереження показали, що вирішувати друге завдання значно складніше, ніж перше. Використовуючи можливості самого предмета, багато вчителів фізики навчилися зацікавлювати учнів своїм предметом. А ось навчити та й виховати всіх в умовах загальної середньої освіти виявилося набагато складніше. Особливо в наш час.
              Практика показала, що досягти цієї мети можна, якщо використати у своїй роботі методичні прийоми, які використовував у своїй роботі один із передових учителів нашого часу – Валентин Михайлович Шейман.
              Тісне двадцятилітнє співробітництво В. М. Шеймана з В. Ф. Шаталовим дозволило створити технологію роботи вчителя фізики, що враховує вимоги до сучасного уроку і формування особистості учнів. Технологія заснована на використанні в практиці роботи системи методичних прийомів, запропонованих Шаталовим, і ряді ідей педагогіки партнерства.
              Крім цього, В. М. Шейман широко використовував теорію поетапного формування знань П. Я. Гальперіна та Н. Ф. Тализіної, техніку та технологію фізичного експерименту О. А. Покровського та В. С. Зворикіна, великий практичний досвід співавтора ряду робіт, вчителя-методиста фізики з м. Донецька А. М. Хаїта.

Image

П. Я. Гальперін

Image

Н. Ф. Тализіна

Image

О. А. Покровський

Image

В. С. Зворикін

Image

А.М.Хаїт та В.М.Шейман

У результаті тривалого пошуку він створив технологію роботи, що дозволяє отримувати всім учням міцні основи знань, а дітям, які виявляють підвищений інтерес до фізики, — глибокі, розширені знання та певну професійну спрямованість.

Така технологія оботи дозволяє отримувати високі навчальні результати за рахунок використання наступних методичних прийомів:

  1. Блочне планування та блочний контроль знань;
  2. Система поетапного формування фізичних знань,
  3. Опорний конспект та робота з ним на різних етапах уроку;
  4. Технологія поелементного навчання розв'язанню задач,
  5. Систематичний само- та взаємоконтроль;
  6. Більн гнучка система оцінювання знань учнів;
  7. Систематична робота із засобами навчання на друкованій основі, що включають не тільки конспект, а й систему вправ, що дозволяють учням усвідомлено вивчати матеріал та готувати учнів до розв’язання задач;
  8. Максимальне підвищення самостійності у процесі вирішення завдань, виконання інших завдань на уроці;
  9. Систематичне повторення матеріалу, як теоретичного, так і під час вирішення задач з усіх тем курсу фізики;
  10. Використання комп'ютерних програм для засвоєння та закріплення матеріалу.
  11. Гласність у виставленні оцінок та відкритий облік знань.

     Дана технологія включає в себе наступні етапи роботи:

  1. Первинне пред'явлення учням нового матеріалу.
  2. Оперативний контроль засвоєння знань.
  3. Вивчення матеріалу та його глибоке засвоєння.
  4. Тематичний блоковий контроль знань.
  5. Систематичне повторення.

     У 90-ті роки у творчий процес розвитку та вдосконалення технології роботи вчителя фізики були підключені вчителі-послідовники Шеймана В. М. - Ліфарь Сергій Володимирович і Тараріна Ірина Миколаївна. Утворилася творча група – Шейман – Ліфарь – Тараріна.

     Творчий союз цієї групи дозволив здійснити головну мрію Шеймана В.М. - створити цілісний комплекс засобів навчання на друкованій основі з 7-го по 11-й клас і намітити шляхи зі створення мультимедійних навчальних комп'ютерних програм.

Image
Image

Про досвід роботи Шеймана В.М. також можна прочитати в наступних книгах:

  1. Л.М. Фридман «Педагогический опыт глазами психолога», М.: Просвещение, 1987.
  2. В.М. Шейман «Технология работы учителя (из опыта работы)», Москва, 1992.
  3. Шаталов В.Ф., Шейман В.М., Хаит А.М. «Опорные конспекты по кинематике и динамике», М.: Просвещение, 1989.
  4. Шаталов В.Ф., Шейман В.М. «Опорные сигналы по физике для 6 класса». К.: Радянська школа, 1978.
  5. Шейман В.М. «Планирование и организация работы городского ме-тодического объединения учителей физики (из опыта работы)». Краматорск, 1989.

     Але глибше зрозуміти суть технології Ви зможете тільки тоді, коли «пропустите» її через себе, під час практичного використання!

     Вся технологія складається з окремих елементів, тісно взаємопов'язаних один з одним. Спочатку спробуйте використовувати окремі елементи, потім з'єднайте їх у єдине ціле.

     Ви повинні пам'ятати, що кожен окремий елемент не дасть великого ефекту! Поєднавши всі частини в єдине ціле, має вийти система роботи вчителя, яка дає результат. Накопичуючи досвід роботи, Ви зможете вносити свої елементи, які відображають Ваш досвід.

     Але в цілому – це має бути СИСТЕМА роботи вчителя!

     Під час вивчення запропонованої технології у Вас можуть виникнути питання, відповідь на які Ви зможете отримати за електронною поштою сайту Shelita@ukr.net

     Більш продуктивніше вивчати технологію краще на запланованих курсах чи семінарських заняттях при Донецькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти (ДоноблІППО), або на авторських курсах підвищення кваліфікації при  ДоноблІППО

     За необхідності такі семінари можна замовити на місця.

     Подібні семінарські та практичні  заняття для керівників районних та міських методичних об'єднань вчителів фізики відбуваються в м. Краматорську на базі Ліцею №35 ім. В.Шеймана за планом роботи професійної спільноти вчителів фізики м. Краматорська або планом ДоноблІППО.

     З фотоматеріалами одних з таких авторських курсів ви можете ознайомитись нижче у фотогалереї:

Нижче ви можете переглянути окремі відеосюжети на однієї з педагогічних конференцій "Педагогіки партнерства" яка відбулася у 1988 році. Саме в ті далекі 70-ті та 80-ті роки минулого століття були закладени основи "Технології успішного навчання". 

 
Відеоархів до статті:

Про сайт

Політика конфіденційності

Популярні матеріали

Хто на сайті

На сайті 830 гостей та 0 користувачів