• Сайт вчителів фізики м. Краматорська

Методична робота

В.М. Шейман багато років плідно займався питанням удосконалення методики та технології процесу викладання.

  • 28 років брав  участь у педагогічному експерименті донецького учителя Віктора Федоровича Шаталова.
  • Брав  участь  у  створенні і розповсюдженні всього того,  що має назву "методика Шаталова". Разробив  ряд методичних прийомів, застосовував їх у своїй праці, передав ці ідеї через семінари і книги іншим учителям.  Мав постійні зв`язки з великою кількістю вчителів фізики, переконався у правильності  і корисності цих рекомендацій.

Image

В.М. Шейман та В.Ф.Шаталов
"У момент народження нової ідеї !"

  • Узагальнюючи і популяризуючи його і свій досвід, провів більше 100 виступів, семінарів, курсів у 70 містах колишнього Радянського Союзу та України. 
    Виступав по декілька разів у Москве, Ленінграді, Бресті, Брянську, Улан - Уде, Воркуті, Томську. А також у Мінську, Петропавловську-на-Камчатці, Новосибірську, Ризі, Сиктивкарі, Ташкенті, Навої, Самарканді, Бухарі. Крім того, багато разів виступав у різних містах України з двотижневими і тижневими семинарами. 
    У Києві - 7 разів при центральному інституті підвищення кваліфікації, у Симферополі, Харкові, Львові, Вінниці, Полтаві, Слов`янську, Донецьку та інших містах. Проводив курси підвищення кваліфікації вчителів у Краматорську при Донецькому інституті підвищення кваліфікації та Слов`янському педінституті. Багато разів виступав перед студентами педінститутів і університетів у Києві, Донецьку, Ульяновську, Калузі, Слов`янську, Бресті, Полтаві та інших містах. Проводив авторські курси безпосередньо у ЗОШ 35 м. Краматорська.

Image

В.М.Шейман з педагогами-новаторами Донеччини

  • Був делегатом всесоюзного з`їзду вчителів, учасником міжнародного педагогічного фестивалю.
Image

Всесоюзний З'їзд вчителів, 1988 рік, Москва
В.М.Шейман третій зліва у верхньому ряду

  • Був переможцем республіканського фестивалю “Учитель фізики 89“.

  • За перемогу у всесоюзному фестивалі “Учитель фізики 91“ був висунутий до звання „Заслужений учитель”, але так і не отримав його у зв`язку з розвалом СРСР.

  • У 90-ті роки минулого століття роки за допомогою АТЗТ “Астрон“ (м.Краматорськ) і за підтримкою його генерального директора Машненкова К.А. створив компьютерні програми з фізики для роботи на компьютері у 8 – 11 класах, котри успішно були апробовані у школах міста Краматорська.

  • 39 років керував методичним об`єднанням учителів фізики м. Краматорська. За цей час підготовлено 20 учителів-методистів та старших учителів, 45 учителів першої та вищої категорій.

В інтерв`ю кореспонденту однієї з регіональних газет В.М. Шейман сказав: «Ще один бік мого життя: мені дуже цікаво працювати не тільки з дітьми, але і з учителями. Цікаво передавати досвід.. Я працюю 38 років керівником методичного об`єднання учителів фізики. Мені подобається ця робота, подобається спостерігати процес зростання учителя. Пощастило виховати кількох хороших, талановитих учителів. І я відчуваю їх подяку, іх повагу до мене, а це дуже приємно, це теж приносить радість і задоволення».

Валентин Михайлович дав велику кількість відкритих уроків. Витримав багато перевірок різного рівня - міських, обласних, республіканських, всесоюзних. Николи не ховався за чужі спини, завжди підставляв у першу чергу свою. Максимально сприяв створенню авторитета й іміджа школи, у якій він працював з першого дня її відкриття.

На базі краматорських шкіл і методоб`єднання учителів фізики проводились обласні,республіканські та всесоюзні семінари, у підготовці яких В. М. Шейман брав активну участь. Приїжджали вчителі з усіх куточків країни. Часто бували представники Всесоюзної та української педагогічної науки. І завжди робота методичного об'єднання фізиків отримувала високу оцінку.

Image

В.М.Шейман під час прес-конференції
вчителів-новаторів, 1988, Ленінград

Image

В.М.Шейман під час конференції
вчителів Донеччини

Image

Авторські курси В.М.Шеймана (фото на згадку), 
 м. Краматорськ, 90-ті роки минулого століття 

Про досвід роботи Шеймана В.М. можна прочитати у таких книгах:

  • Л.М. Фридман «Педагогический опыт глазами психолога», М.: Просвещение, 1987.
  • В.М. Шейман «Технология работы учителя (из опыта работы)». Москва, 1992.
  • Шаталов В.Ф., Шейман В.М., Хаит А.М. «Опорные конспекты по кинематике и динамике», М.: Просвещение, 1989.
  • Шаталов В.Ф., Шейман В.М. «Опорные сигналы по физике для 6 класса». К.: Радянська школа, 1978.
  • Шейман В.М. «Планирование и организация работы городского методического объединения учителей физики (из опыта работы)». Краматорск, 1989.

Image

А.М. Хаіт та В.М. Шейман

Деякі фотографії семінарів, конференцій,
курсів тощо - дивіться нижче на слайдері.

Якщо ви впізнаєте на фотографіях себе або у Вас є інші подібні фотографії, повідомте будь ласка про це на електронну адресу shelita-s@ukr.net

Image

В.М.Шейман та його дружина Г.М.Шелудякова з В.Ф.Шаталовим

Відео-фрагмент з конференції вчителів новаторів (1988 р)

Про сайт

Політика конфіденційності

Популярні матеріали

Хто на сайті

На сайті 825 гостей та 0 користувачів